Сокира — це інструмент, потрібний для рубки, розколювання деревини, рубання м'яса і так далі.
Вибір сокири
- Тип сталі. Для перевірки якості стали просто підвісити сокиру на мотузці і вдарте по металу твердим предметом. Дзвінкий протяжний звук свідчить про високу якість сталі.
- Рукоять. Вона повинна мати на кінці потовщення, бути ергономічною. Деревина без сучків, як правило, береза, пластик — зі спеціальним покриттям.
- Клин. На дерев'яній рукояті не використовується клин з металу.
- Збалансованість. Якщо центр ваги знаходиться близько до самого сокири — це якісний інструмент.
- Чохол в комплекті.
- Ряд моделей мають топорища з отворами. Не слід використовувати його під темляк.
Перед тим, як купити сокиру визначтеся, де він буде застосовуватися, оскільки є кілька типів сокир: туристичні, теслярські, колуни, мясницкие, альпіністські, бойові (томагавки, чекани, абордажні), сокири для метання.
- Туристический топор — универсальный ручной инструмент, который является достаточно легким, компактным и позволяет заготовить дрова, провести некоторые плотницкие работы. Рукоять такого топора — синтетика либо пустотелый металл. В комплектах нередко присутствуют чехлы для транспортировки инструмента.
- Плотницкий топор — узкий, весьма легкий, имеет прямую режущую кромку с заточкой на угол от 25 до 30º. Установлено деревянное топорище. Режущая кромка дугообразная, что дает возможность проще рубить дерево поперек волокон.
- Колун — весьма большой инструмент, который имеет кромку, заточенную под углом от 35 до 40º, длинное топорище.
- Мясницкий топор — применяется на кухне.
- Альпинистский топор — инструмент для профессионалов, используется в горах.
- Боевой топор — имеет небольшой вес, удлиненную форму топорища и самого топора. Вместо стандартного обуха имеется второе лезвие или молоток.
- Также есть легкие компактные топоры для метания.