Витяжка для кухні (кухонна витяжка) — це побутова техніка, призначена для уловлювання та видалення різних випарів під час приготування їжі. Не існує єдиного офіційного поділу витяжок на типи, ось чому перед тим, як купити витяжку на кухню слід дізнатися її параметри.
Спочатку потрібно визначити, циркуляційна або проточна витяжка потрібна.
Проточні витяжки для кухні приєднуються до вентиляційного каналу і виводять в нього відпрацьоване повітря. Проточні моделі мають можливість повністю вивести відпрацьоване повітря, так і використовуватися в режимі циркуляції, запускаючи в приміщення свіже повітря ззовні. Коли є можливість приєднання витяжки до вентиляції, то варто цим скористатися (особливо коли кухня невелика).
Циркуляційні витяжки не підключаються до вентиляції і використовуються лише в режимі рециркуляції, пропускаючи відпрацьований забруднене повітря через фільтри і викидаючи вже очищене повітря в приміщення. Такі витяжки менш ефективні, продуктивність їх праці залежить від якості і типу фільтрів. Циркуляційні витяжки встановлюють над столами-островами з плитою або варильної поверхнею.
Розрахунок потужності кухонної витяжки
Дані характеристики потужність витяжки, говорить про те, скільки кубічних метрів повітря втягується витяжкою протягом однієї години в режимі відводу.
В залежності від інтенсивності випарів при готуванні їжі повітря в приміщенні оновлюється або переробляється приблизно від 10 до 15 разів на годину.
Нижче показана формула для розрахунку необхідної потужності витяжки:
площа кухні (м2) × висоту приміщення (м) × 12 = рекомендована робоча потужність витяжки.
При розрахунку бажано додатково врахувати резервну потужність ( на випадок, якщо їжа пригорить) .
Увага, важливо!
Продуктивність витяжки втрачається при різких вигинах каналу воздухоотвода.
Краще нехай буде два вигину на 45º, ніж один на 90º.
Втрата продуктивності може становити 5-10% на кожен метр і кожен вигин труби повітряновивідного каналу.
Канали з гофрованими стінками можуть стати причиною виникнення шуму і зменшують продуктивність витяжки.
Так само варто враховувати, що в режимі рециркуляції потужність витяжки знижується на 25%
Приклад разссчета при купівлі витяжки:
Площа кухні : 15 квадратних метрів, висота стелі 2,7 метра
15 Х 2,7 Х 12= 486 м3
+ за кожен метр від шахти до витяжці 10 %
+ за кожен вигин труби 10 %
+ враховується резервна потужність 10 - 20 % ( на випадок, якщо їжа пригорить)
Плоска витяжка для кухні
Плоска витяжка монтується на стіні безпосередньо над плитою або знизу на підвісній кухонному шафці. Така побутова техніка займають мало місця і може викачуючи повітря над плитою його у вентиляцію або пропускати його через фільтри і подавати в приміщення.
В якості фільтрів є 1 або 2 шари акрилової тканини, яка вловлює в основному пари розжареного жиру. Такі фільтри одноразові і розраховані на певний обсяг перегоняемого повітря. Більш дорогі моделі можуть мати фільтр з активованого вугілля, видаляє запахи.
На підвісний витяжці варто малопотужний електромотор.
Плоска вбудована витяжка для кухні
На відміну від підвісний, вбудована витяжка ставиться всередині кухонної шафки. Для підвищення продуктивності і збільшення площі забирається повітря існують висувні вбудовувані витяжки (телескопічні витяжки). Як правило, при висуванні панелі, техніка автоматично вмикається і починає працювати в передвстановленому заздалегідь режимі.
Недорогі моделі висувних кухонних витяжок 1 обладнані двигуном і простим жироуловлюючим фільтром.
Купольна витяжка для кухні
Схожі на купол або ковпак, який підвішують над плитою. Такі витяжки також називають кухонними ковпаками або камінними витяжками.
Купольні кухонні витяжки кріпляться до стіни або стелі над плитою. Як правило, такі витяжки не чистять, а повністю виводять відпрацьоване повітря з усіма запахами, жиром, парами у вентиляцію або прямо на вулицю.
Купольні витяжки розрізняються дизайном, при обробці таких витяжок нерідко застосовуються чорне або дымчатое скло, позолота, хромування, пластикові деталі. Камінні витяжки відрізняються широким діапазоном розмірів, з різними формами і кольорами.
Як вбудовувана, так і купольна витяжка буває кутовий або острівної. Острівні моделі закріплюють на стелі над столом-островом. Усі витяжки цих типів бувають циркуляційними та проточними. Особливістю острівних витяжок є можливість опускання деяких моделей до плиті тільки при необхідності. Витяжки такого типу називаються мобільними.
Габарити кухонної витяжки
Основний критерій вибору витяжки за розмірами дуже простий: ширина купола або парасольки повинна бути такою ж, як ширина плити або більше (але не менше). Ось чому найбільш поширеними є витяжками пристрою шириною 500, 600 і 900 мм. Для великих плит є витяжки шириною 1000 і 1200 мм. Глибина витяжки від 300 до 500 мм.
При виборі камінної витяжки значення має висота побутової техніки. Купольна витяжка може мати висоту від 1 до 1,5 м.
Слід враховувати, що будь-яка витяжка повинна стояти не менше ніж 600 мм від плити.
Фільтр кухонної витяжки
В рециркуляційних витяжках фільтр — це основний компонент. У сучасних моделях стоять жіроулавлівающие фільтри та/або фільтри тонкого очищення.
Жіроулавлівающие фільтри — це дрібна металева сітка або синтетичний волокнистий матеріал, фольга. Так, повітря з парами, продуктами горіння, жирами багаторазово контактує з поверхнею фільтра, де й осідають ці летючі компоненти.
У фільтрі тонкого очищення застосовується активоване вугілля.
Металевий фільтр можна мити, він не вимагає заміни, не має терміну служби. Товщина сітки або форма отворів у фользі підбирається, виходячи з найбільшої площі контакту і найменшого шуму від великих потоків проходить повітря. Більшість фільтрів такого типу можна мити в посудомийній машині.
Синтетичний фільтр одноразовий і вимагає заміни у міру забивання. Шар повсті відмінно гасить шум, що дозволяє витяжки працювати практично безшумно. У плані користування такою фільтр зручніше металевого, але його необхідно постійно докуповувати, що веде до додаткових витрат.
Вугільний фільтр встановлюється в дорогих моделях. Це ємність з активованим вугіллям і елементами знезараження: катионитами, сріблом, іонообмінними смолами. Такий фільтр відмінно усуває запахи і затримує дуже дрібні частинки. Вугільний фільтр одноразовий, змінюється не рідше 1 рази за 4 місяці. При несвоєчасній заміні такий фільтр сам стає джерелом забруднення повітря, оскільки в ньому починають розкладатися накопичені органічні залишки.
Продуктивність, потужність і управління кухонної витяжки
Головний параметр будь витяжки — продуктивність її роботи, яка показує обсяг повітря, що перекачується через витяжку за певний час. Вимірюється в кубічних метрах за годину.
Продуктивність самої слабкої витяжки — 150 м3/год, найсильнішою — 2500 м3/год.
Потужність — це кількість витраченої електроенергії, яка йде на роботу електродвигуна, підсвічування і різні електронні компоненти. Потужність показує економічність витяжки, а не продуктивність. Як правило, більшість витяжок оснащені системами для вибору декількох режимів роботи моторів.
Управління у витяжці буває ползунково-слайдерным, сенсорно-електронним або кнопковим. Органами управління виставляється режим роботи мотора, продуктивність роботи, включення і вимикання ультрафіолетової або кварцовою обеззараживающей ламп (коли такі встановлені), включення підсвічування, таймер, годин. Встановлені системи автоматики і світлодіодним індикації підвищують зручність використання витяжки.
Додаткові функції кухонної витяжки
Підсвічування не впливає на продуктивність або ступінь очищення повітря і є дуже зручним і необхідним доповненням. В якості лам, в основному, застосовуються прості лампи розжарювання або галогенові лампи. Як правило, лампа закрита спеціальним захисним светорассеивающим або матовим склом. Заміна ламп проста і виконується самостійно (не потрібно розбирати корпус витяжки).
В залежності від моделі є витяжки з 1 або 2 швидкостями роботи двигуна, на яких виконується забір повітря. Є витяжки з 10 швидкостями.
Сучасні моделі витяжок обладнані таймерами або кнопками залишкового ходу для синхронізації роботи витяжки з плитою.
Також багато моделей оснащені датчиками захисного відключення і датчиками, які нагадують про настання часу заміни або очищення жирового фільтра.