Вбудована електрична духова шафа — це побутовий прилад для приготування їжі. Сьогодні є духовки самого різного дизайну. Можна вибрати класичні чорні духовки або духовки кольору «металік». Є духові шафи багатьох квітів, які неодмінно підійдуть до вашого інтер'єру. Популярними також є духовки в стилі ретро.
Більшість вироблених духових шаф є незалежними, оснащені власною системою управління, їх робота не пов'язана з роботою інших побутових кухонних приладів. Для багатьох це велика перевага, оскільки такі електричні духовки можна розміщувати в будь-якому місці на кухні і на будь-якій висоті.
Є й альтернативний варіант — залежний духовки. Такі духовки обладнані варильними поверхнями, у них загальна панель управління, яка знаходиться на фронтальній поверхні духової шафи. Варто відзначити, що поєднана з духовкою варильна поверхня часто має перевантаженою елементами керування панеллю. Також для розміщення таких духовок є деякі обмеження. Пам'ятайте і те, що якщо вийде з ладу духовка, то швидше за все ви не зможете використовувати і варильну поверхню.
Розміри духової шафи та правила встановлення
Духову шафу є кілька типорозмірів. Як ширина, так і висота стандартної (повнорозмірною) духовки — 600 мм. Компактні духові шафи при ширині 600 мм мають висоту від 400 до 450 мм, а вузькі моделі при висоті 600 мм мають шириною 450 мм. Є і духовки зі збільшеною шириною, яка дорівнює 900 мм, висота дорівнює 450 мм. Глибина всіх зазначених вище духовок приблизно однакова і становить від 550 до 600 мм.
Вибір конкретного розміру духової шафи залежить від розміру кухні.
Відстань, яка повинна бути між духовкою й бічними стінками ніші для установки повинно бути не менше 5 мм з усіх сторін, від дна духовки до низу ніші відстань має становити не менше 85 мм.
Технології очищення духових шаф
Сучасні технології дають можливість значно полегшити процес очищення духової шафи, але духовки, в яких такі технології реалізовані коштують значно дорожче звичайних.
- Традиційний спосіб очищення. Бюджетні моделі духових шаф з внутрішніми стінками покриті термостійкою емаллю, очищаються вручну. Для цього застосовується губка і відповідне миючий засіб. Пам'ятайте, що якщо не збирати бруд тривалий час, а виконувати регулярну очистку безпосередньо після готування, то цей процес не буде таким вже складним.
- Каталітичний спосіб очищення. Реалізований в духовках середнього цінового діапазону. Стінки камери таких духових шаф покриті спеціальною емаллю, яка містить каталізатор, що сприяє розщепленню жиру на вуглець та воду. Це відбувається при високих температурах, безпосередньо при готуванні. Коли духова шафа остигає вам знадобиться просто видалити вологою губкою образовавшеюся сажу. Такий метод має деякий недолік — зниження активності використовуваного в емалі каталізатора через 5-7 років частою готування в духовій шафі.
- Піролітичний спосіб очищення. Така система реалізована в моделі преміум-класу. Так, духовка розігрівається до 500°С і жир згоряє. Потім слід просто протерти стінки духової шафи губкою або ганчіркою від сажі. При роботі такої системи відбувається додатковий витрата електроенергії.
- Пароводяної спосіб очищення. Такий метод економний, простий і ефективний. В духову шафу ставиться деко з водою і включається режим очищення. Пара, що утворилася розм'якшує жир на стінках, що дозволяє легко видаляти забруднення механічним шляхом. Таким способом очищення можуть користуватися власники будь-яких духовок, оскільки досить розігріти духову шафу до 70-90°C
Системи управління електричною духовою шафою
Зручність застосування духової шафи сильно залежить способу управління цією побутовою технікою. Є електронні та електромеханічні системи управління.
Наявність електромеханічного блоку управління знижує ціну вбудованого духової шафи і має гідність — простоту використання. Електромеханічний блок управління, як правило, має 3 поворотні перемикачі: один потрібна для регулювання температури, другий — це таймер для контролю часу роботи, тритій потрібно для вибору режиму нагріву. У ряді моделей такі перемикачі є втоплені в корпус, що спрощує процес очищення встановленої панелі.
В духовках з електронним управлінням регулювання та встановлення всіх параметрів здійснюється за допомогою кнопок або сенсорних панелей. Як правило, духові шафи з електронним управлінням обладнані дисплеєм, який виводить інформацію про обрану температурі, режимі, часу приготування і так далі. Є моделі з дуже великими кольоровими сенсорними дисплеями, які не тільки відображають інформацію про процесі роботи обладнання, але і візуалізують процес роботи користувача з духовою шафою. Меню в духовках з сенсорними екранами графічне. Є і духовки з USB-портом, які дозволяють завантажувати деякі дані, приміром, рецепти та/або фото готових страв. Електронна система управління істотно розширює можливості духової шафи, дає можливість реалізовувати багато автоматичні цикли приготування їжі, вказувати час вимикання і вмикання, з високою точністю контролювати температуру і час приготування.
Кулінарний функціонал
Більшість електричних духових шаф є багатофункціональним обладнанням. Від того, що може робити духовка безпосередньо залежить, наскільки ви зможете реалізувати кулінарний потенціал.
Режими нагріву вбудованої електричної духовки. Приготування різних продуктів вимагає різних температур та швидкості нагрівання духової шафи. Так, чим більше режимів нагріву у вашої духовки, тим різноманітнішим буде список страв, які ви отримаєте можливість приготувати, тим більше можливостей для різних кулінарних експериментів. Недорогі електричні вбудовані духовки часто мають верхнім, нижнім і комбінованим (верхній і нижній) системами нагріву. Додатково в них є режим «гриль».
Більш дорогі моделі духових шаф до всіх вищеперелічених режимів нагріву мають конвекційні. Задня стінка таких духовок обладнана спеціальним вентилятором, навколо якого є нагрівальний елемент у вигляді кільця. Вентилятора дозволяє рівномірно і швидко розподілити нагріте повітря по всій робочій камері духовки.
Додаткові режими вбудованої електричної духовки. Духовки шафи, обладнані системами електронного урядування, часто мають ряд різних додаткових режимів, які істотно розширюють функціонал обладнання. Встановлений конвекційний вентилятор дає можливість реалізувати режим бережний розморожування, при якому нагрівальні елементи не включаються, а вентилятор ганяє по камері повітря з кімнатною температурою. Є і програми «Томління» і «Гасіння», які потрібні для повільного приготування продуктів при порівняно невисоких температурах, що дозволяє максимально зберегти в продуктах всі корисні речовини. Режим «Бродіння» застосовується для приготування йогурту, для підйому приготованого дріжджового тіста і так далі.
Функція пароварки вбудованої електричної духовки. У деяких моделей духових шаф є режим парообработки. Як правило, це не система приготування продуктів на пару, а симбіоз теплової, парової обробки різних продуктів. Є і духовки з особливими парогенераторами, які можна застосовувати як класичні пароварки.
СВЧ-модуль вбудованої електричної духовки. Різні моделі електричних духовок можуть бути оснащені СВЧ-модулем. Так, ви отримаєте 2 побутових приладу в одному — духовку і мікрохвильовку. У таких духовках можна комбінувати простий нагрівання з мікрохвильовим, що дає змогу відчутно скоротити час для приготування різної їжі.
Автоматичні програми вбудованої електричної духовки. Автоматичні програми приготування дозволяють сильно спростити процес приготування страв. Програми записані в пам'яті духової шафи, який обладнаний системою електронного управління. Користувачеві потрібно просто вказати тип готується продукту, вибрати 1 з запропонованих на вибір типів страв, які ви можете готувати з зазначеного продукту, вказати масу продукту. Потім духова шафа буде працювати автоматично: грунтуючись на закладених в ньому алгоритмах, духова шафа вибере температурний режим, встановить час приготування. Кількість встановлених в духовці автоматичних програм у різних моделей різний і може досягати декількох десятків. Ряд моделей духових шаф преміум-класу дають користувачеві можливість оновлювати програмне забезпечення. Так, ви можете завантажити нові автоматичні програми приготування їжі на додаток до вже встановлених. Також є можливість зберігати власні рецепти (алгоритми приготування їжі).
Вертел вбудованої електричної духовки. Вертел потрібно для запікання цілих тушок птиці або великих шматків м'яса. Шампур обертається від спеціального електричного мотора, що дозволяє рівномірно прогріти виготовлений продукт.
Якщо духовка обладнана режимом конвекції, то ви можете відмовитися від гриля. З функцією вертіла добре справляється вентилятор. Так, не продукти обертаються в гарячому повітрі, а гаряче повітря ганяється навколо продуктів.
Термощуп вбудованої електричної духовки. Термощуп необхідний під час запікання великих шматків м'яса. Він призначений для того, щоб оцінити відміну температури усередині м'яса від температури повітря в камері. Це дозволить зробити припущення про ступінь готовності м'яса. Термощуп являє собою електронний термометр для вимірювання температури усередині продукту. При досягненні необхідної температури, термощуп передасть сигнал системі управління, яка, в свою чергу, повідомить користувача про готовність страви або виконає автовідключення.
Дверцята духової шафи
Дверцята багатьох духовок відкриваються звичайним способом — відкидаючись вперед, що не завжди зручно, якщо кухня невелика. Але є й інші варіанти відкриття дверцят духовки. Коли духова шафа встановлюється не під варильною поверхнею, а на рівні грудей людини, то вам підійде модель, обладнана навісний дверцятами, що відкривається вправо або вліво.
У продажу є духові шафи з висувними дверцятами. У таких духовках листи фіксуються на дверцятах, висуваються разом з дверцятами. Така конструкція дає можливість не пхати руки в нагріту духовку, оскільки всі страви можна викотити з духовки і розглянути.
Більшість духових шаф оснащені дверцятами з подвійним заскленням. Сьогодні є духовки, які обладнані трьох - і четырехкамерными міцними склопакетами.
Комплектація електричної духовки
Стандартний комплект духовки, як правило, включає решітку для випічки і смаження, 2 або 3 металевих листа. Листи з комплекту можуть мати як просте емальоване, так і антипригарне покриття, можуть бути однією і тією ж або різної глибини. Деякі духові шафи в стандартному комплекті мають скляний лист, можуть мати камінь для випічки хліба і так далі.
Крім листів з металу в комплекті можуть бути телескопічні направляючі для них. Застосування таких напрямних істотно спрощує витяг дек з духовки. Телескопічні направляючі можуть бути під 1 або кілька металевих листів.
Енергоефективність і потужність духовки
Від потужності встановленого електронагрівального приладу безпосередньо залежить найбільша температура, до якої може розігрітися духова шафа. Наприклад, електрична духовка з потужністю 3,5 кВт може розігрітися до температури 500°C. Ця температура може стане в нагоді, якщо в цьому духовій шафі передбачена система піролітичного очищення. Для приготування їжі така температура не використовується. Так, потужності духовки від 2 до 3 кВт цілком достатньо.
Взаимосвязь между температурой разогрева и потребляемой мощностью также зависит от энергоэффективности. Современные духовые шкафы обладают высокими показателями энергоэффективности — А либо В, чаще А+, А++ или А+++. Стоит отметить, что чем больше энергоэффективность духовки, тем она дороже, но меньше расходует электроэнергии.
Вопросы безопасности
- Система охолодження вбудованого духової шафи. Для безпечної роботи духовки необхідно, щоб вона, будучи гарячої всередині, залишалася холодним зовні. Це дозволить уникнути опіків під час випадкового дотику до гарячої дверцятах, дасть можливість уникнути виходу з ладу електроніки, збереже меблі поблизу духовки від загоряння або псування від перегріву. Для цього духовки обладнані спеціальним вентилятором, який починає працювати при включенні встановленого нагрівального елемента. Такий вентилятор втягує холодне повітря з-під низу духовки, переганяє його через порожнини уздовж стінок і виводить вже нагрітий потік повітря через наявні в духовці отвори (над дверцятами). Так, навколо духової шафи створюється повітряний бар'єр, який запобігає перегрів зовнішнього контуру, також не проводиться конденсат. Це технологія тангенціального охолодження, яка реалізована в більшості сучасних духовок.
- вбудованого Освітлення духової шафи. Сьогодні всі духові шафи обладнані системами внутрішнього підсвічування. У духовці можуть бути встановлені 1 або 2 лампи. Це дозволить не відкривати дверцята для візуального спостереження за приготуванням страви. Таким чином не зростають тепловтрати, немає ймовірності отримати опік.
- Блокировка встраиваемого духового шкафа. Многие духовки оборудованы системами блокирования открытия дверцы во время работы. Дополнительно можно блокировать панель управления для защиты от несанкционированной смены режима работы. Эта функция непременно пригодится родителям, которые имеют маленьких детей.