Електрична варильна поверхня — це пристрій для готування їжі.
Електричні варильні поверхні можуть бути «простими» («млинці» виконані з чавуну) або склокерамічними (нагрівальні елементи знаходяться під склокерамічною накладкою).
Нагрівальні «млинці» в простих варильних поверхнях випускаються з чавуну. Є варильні поверхні з нагрівачами прискореного нагріву (швидше розігріваються, в середині нагрівача намальований червоний круг). Також «млинці» можуть бути автоматичними, у яких нагрівач спершу швидко нагрівається і потім автоматично перемикається на роботу у вибраному користувачем режимі (в таких нагрівачах по центру намальований білий круг).
У багатьох склокерамічних варильних поверхонь стоять нагрівачі HiLight (під склокерамікою знаходяться стрічкові, а не спіральні нагрівачі). Такі конфорки розігріваються і охолоджуються швидше.
Є склокерамічні варильні поверхні, обладнаних галогенними нагрівачами (встановлені галогенні лампи). Посуд такими нагрівачами починає нагріватися відразу, як у випадку з газовими варильними поверхнями. Недоліком є менший період роботи галогенних ламп, в порівнянні із стрічковими пристроями.
Существуют комбинированные нагревательные элементы (галоген + HiLight). Как правило, тип нагревателя обозначен на варочной поверхности.
Отдельно стоит отметить индукционные варочные поверхности. Поверхности с таким нагревом самые безопасные и энергоэффективные. Основной особенностью является нагрев самой посуды, а не поверхности. Зона нагрева, где стоит посуда, нагревается мало и то лишь от самой посуды. Также индукционный нагрев бывает минимальным (газ уже давно бы потух), либо максимальным (сильнее нагрева газом).
Індукційні варильні поверхні практично в 2 рази економніше інших типів електричних варильних поверхонь, але коштують вони більше газових і простих електричних. Також для використання на індукційній поверхні потрібна спеціальна посуд, дно якої має яскраво виражені феромагнітні властивості.