Продавець Інтернет магазин Файно розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
686 відгуків
+380 (66) 524-84-55
+380 (97) 524-84-55
вул. Академіка Сахарова, 42, Львів, Україна
інтернет магазин Файно
Кошик

Мікрохвильові печі

Мікрохвильова піч — це обладнання для приготування і розігрівання (розморожування) їжі за допомогою НВЧ-випромінювання (випромінювання на надвисоких частотах). Мікрохвилі пронизує їжу, впливаючи на молекули води, коливання яких викликають нагрівання і готування їжі. НВЧ-хвилі діють швидко, що дозволяє розігріти готові страви за кілька хвилин. Перевага мікрохвильовки в тому, що оперативна готування їжі дозволяє зберегти смак і максимальну кількість вітамінів в продуктах. Варто відзначити, що НВЧ випромінювання в мікрохвильовій печі не більше точки кипіння води (100°С).

Переваги мікрохвильовки — скорочення часу готування, розморожування і розігрівання, можливість приготувати здорову їжу (з дуже малою кількістю або без масла), брудниться мало посуду, зручна експлуатація, висока безпека (немає відкритого полум'я, швидко доступних сильно нагрітих поверхонь).

Недоліки — джерело витрати електроенергії, посідає певне місце на кухні.

 

Принцип роботи мікрохвильової печі

В побутових мікрохвильових печах мікрохвилі застосовуються з частотами 2450 МГц. Джерело випромінювання — високовольтне вакуумне пристрій (магнетрон). На нитку розжарення магнетрона подається напруга 3-4 кВ, тому він живиться за допомогою спеціального високовольтного трансформатора. Потужність магнетрона — 700-1000 Вт, охолоджується він безперервно працюючим вентилятором, що забезпечує примусову конвекцію повітря всередині печі з одночасним підігрівом повітря від магнетрона для рівномірного розігріву, пропікання, готування продуктів.

Хвилі від магнетрона йдуть в піч по хвилеводу — каналу з металевими стінками, які відображають НВЧ-випромінювання.

Дверцята мікрохвильовій печі — це багатошарова конструкція, яка дає користувачеві можливість огляду і виключає вихід мікрохвиль назовні. Дверцята складається з пластмасових і скляних пластин, між якими стоїть сітка з перфорованого металу, що відображає мікрохвилі назад у піч. По периметру дверцята варто ущільнювач з спеціального діелектричного матеріалу.

 

ГалереяСписок

Розігрівання їжі

Для нагріву їжі за допомогою мікрохвиль, потрібна наявність в ній дипольних молекул (на одному кінці молекули позитивний електричний заряд, на іншому — негативний). Даних молекул в їжі багато — жири, цукру і вода. В будь-якому електричному полі такі молекули шикуються тільки по напрямку силових ліній поля. При зміні напрямку поля молекули моментально перевертаються на 180°. Поле хвилі в мікрохвильовій печі змінює полярність кілька мільярдів разів за секунду. Так, молекули повертаються з високою частотою і «труться» один про одного. Тепло, що виділяється під час тертя і призводить до розігрівання їжі.

Нагрівання будь-якого продукту виконується за рахунок розігріву поверхневого шару і подальшого проникнення тепла в глибину продукту. Закипання води в мікрохвильовці не таке, як у чайнику — вода в мікрохвильовій печі доходить до температури кипіння без бульбашок.

 

СВЧ-випромінювання: небезпечно?

Вже давно доведено, що мікрохвилі не роблять ніякого впливу (в тому числі радіоактивного) на продукти та біологічні тканини. Для готування їжі мікрохвилями необхідно дуже мало жиру, що дозволяє приготовленої їжі в мікрохвильовці бути корисніше для здоров'я людини.

Конструкцією печей неодмінно передбачені жорсткі заходи для запобігання виходу випромінювання за межі печі. Безпосередній вплив мікрохвиль на шкіру може викликати опік, але такі ризики при правильному використанні справної мікрохвильовки повністю відсутні.

Мікрохвилі моментально «загасають» в атмосфері. Так, на відстані 0,5 м від СВЧ печі випромінювання слабкіше в 100 разів. Вам достатньо просто відійти від печі на відстань витягнутої руки і ви будете в повній безпеці, хоча і поруч з нормально працюючої мікрохвильовкою ніякої небезпеки немає!

 

Типи мікрохвильовок

Є 3 основних типи мікрохвильових печей: печі Соло   мікрохвилі, для приготування простих страв, розігріву і розморожування, печі Соло + Гриль   мікрохвилі, гриль, гриль + мікрохвилі, для готування страв середньої складності, розігріву і розморожування, багатофункціональні печі   мікрохвилі, гриль, гриль + мікрохвилі, конвекція і комбіновані режими, для готування найскладніших страв, розігріву і розморожування.

Печі Соло підходять для тих, хто рідко їсть удома, використовуються на офісних кухнях, дачах.

Печі Соло + Гриль застосовуються для приготування більш складних страв. Гриль в таких печах буває ТЕН-овым (трубка з металу, спіраль, нагрівальний елемент) або кварцовим (свитая з жаростійкого сплаву дріт з хрому і нікелю, трубка з кварцового скла). Гриль-ТЕН розташований у верхній частині камери печі. У продажу є моделі з рухомим грилем, який може опускатися і кілька зрушуватися до задньої стінки. Рухливий гриль дозволить рівномірно смажити їжу, утримувати в чистоті верхню частину камери. Кварцовий гриль, як правило, нерухомий, встановлений всередині верхньої стінки камери, що дозволяє економити місце в камері. Такий гриль нагрівається швидше, ніж ТЕН, є більш економним в плані споживання електроенергії, його зручніше чистити. Є і моделі з 2 грилями, як правило, зверху варто кварцовий, а збоку або знизу ТЕН.

Багатофункціональні (комбіновані) печі можуть працювати в режимі конвекції, різних комбінованих режимах. За стінкою камери в таких печах варто вентилятор, який нагнітає гаряче повітря і обдуваемое жаром блюдо пропікається рівномірно, покривається смачною скоринкою. У такій печі можна пекти будь-які продукти, як і в духовці. Додатково такі мікрохвильові печі можуть мати систему паровий обробкою їжі (встановлений парогенератор).

 

Об'єм камери, поворотний стіл, потужність СВЧ мікрохвильовки

Перед тим, як купити мікрохвильову піч потрібно визначитися з об'ємом камери пристрою. Обсяги камер різних моделей мікрохвильових печей — від 13 до 42 л. В самій малій мікрохвильовці достатньо місця, наприклад, для невеликої курки, тарілки з їжею. Для великої родини рекомендується мікрохвильова піч з об'ємом камери 40 та більше літрів для розігріву великої кількості їжі або, приміром, запікання індички.

Більшість мікрохвильовок обладнані обертається круглим столом, який потрібний для обертання страви з метою рівномірного розподілу мікрохвиль по продукту. Як правило, поворотний стіл випускають з міцного скла, він кріпиться на обертальному стержні і стоїть на підставці з невеликими колесами. Діаметр такого столу безпосередньо залежить від ємності робочої камери. Сьогодні у продажу є також ще зустрічаються моделі, стіл в яких не повертається.

Потужність мікрохвильової печі є важливим параметром. Від рівня потужності безпосередньо залежить швидкість приготування страв, розігріву продуктів. У сучасних моделях мікрохвильових печей потужність регулюється, до 10 рівнів. Потужність мікрохвиль складає 700-1000 Вт. Власними рівнями потужності мають гриль і система конвекції.

 

Рівномірний розподіл мікрохвиль в печі

Для рівномірного розподілу мікрохвиль в камері у багатьох моделях СВЧ печей встановлено декілька (2 або 3) джерела НВЧ-випромінювання. Джерела випромінюють пучки мікрохвиль в різних напрямках. Мікрохвилі, багаторазово відбиваючись від стінок, розподіляються рівномірно по внутрішньому простору СВЧ печі.

 

Інверторні мікрохвильовки

В інверторних мікрохвильовки потужність магнетрона збільшується і зменшується плавно. Сам магнетрон під час роботи ніколи не відключається (в простих печах він працює з перервами, під час включення постійно дає повну вказану користувачем потужність).

Безперервне плавне проникнення в їжу НВЧ-енергії дозволяє зберегти живильні властивості і текстуру продукту. Додатково печі інверторного типу довговічніше і економніше.

 

Програмне забезпечення мікрохвильовій печі

Сучасні мікрохвильові печі мають кілька програм для готування їжі. Так, вам достатньо просто вибрати за допомогою системи управління тип продукту або блюдо, вказати вагу продукту, все інше піч зробить автоматично. Різні моделі мікрохвильових печей мають різну кількість автоматичних програм приготування. Є моделі з можливістю програмувати автоприготування (пам'ять на алгоритм приготування, який вказує користувач).

Автоматичне розморожування дуже зручно, оскільки не потрібно гадати, скільки часу потрібно на разморозку різних продуктів. Для роботи такої системи потрібно вибрати вид продукту, його вага і піч сама вибере потужність і час, необхідний для розморожування.

Розморожування буває простим (не автоматичним). При цьому користувач сам ставить час розморожування.

Автоматичний розігрів схожий на авторазмораживание, але в даному випадку піч сама виставить необхідну потужність і час не для розморожування, а для розігріву їжі.

Режим «Мікрохвилі + Гриль» дозволить отримати рівномірно пропечені страви з рум'яною скоринкою. В такому режимі їжа готується швидше, більшою мірою збереже природний вигляд і смак, більше вітамінів. Такий режим застосовується при приготуванні виробів з тіста.

Система очищення парою встановлена в мікрохвильових печах з парогенератором і дає можливість автоматично виконувати очищення камери. В процесі роботи системи пара розчиняє жир і забруднення. Для роботи такої системи потрібно лише налити воду в контейнер (передбачено конструкцією), додати в нього миючий засіб і активувати режим. Чистка проходить протягом 10-15 хвилин.

 

Управління МІКРОХВИЛЬОВОЮ піччю

Мікрохвильові печі можуть мати кнопкове, електромеханічне і сенсорне управління. Електромеханіка являє собою 2 поворотних регулятора для регулювання потужності і режиму роботи для часу роботи мікрохвильової печі. Така система управління застосовується в соло-печах, мікрохвильових печах з грилем. Електромеханічне управління є зрозумілим, простим і зручним.

Кнопкове управління дасть можливість більш тонко виставити режим роботи мікрохвильової печі. Так, можна регулювати потужність, час готування, режим за допомогою одного або декількох натискань на кнопку. Всі вибрані установки часто відображаються на дисплеї, який стоїть на більшості печей (крім мікрохвильовок з електромеханічним управлінням). Єдиним недоліком кнопкового управління є забивання бруду (з часом) під кнопки.

Сенсорне електронне управління сьогодні найпопулярніше. Воно зрозуміло, зручно, сенсорна панель легко чиститься. Є моделі з комбінованою системою управління (сенсори і кнопки).

Існує і четвертий тип управління — «тактильне» електронне управління. У печах з там управлінням є 1 або 2 поворотних програматора (у багатьох моделях їх можна утапливать), але результат обертання програматора виводиться на екрані. У різних моделях мікрохвильових печей є діалоговий режим, коли на екран виводяться рекомендації для користувача.

 

Внутрішнє покриття камери мікрохвильовки

Робоча камера мікрохвильовки буває з емальованим покриттям стінок, покриттям з нержавіючої сталі, керамічним або біокерамічним покриттям.

Емаль є найдешевшим варіантом, вона хороша тим, що її дуже просто чистити і мити. Тривалі впливу високих температур для такої поверхні протипоказані, ось чому емальована поверхня ставиться в недорогих мікрохвильових печах.

Нержавіюча сталь тримає дуже високі температури, але кілька складна очищення.

Керамічне або биокерамическое покриття гладке, міцне, чиститься дуже просто, стійке до подряпин, нагару.

 

Комплект поставки мікрохвильовій печі

В комплекті з мікрохвильовою пічкою часто є різні додаткові приналежності. Такими речами можуть бути, наприклад, низькі і високі решітки для приготування продуктів (у печах з грилем і багатофункціональних печах можуть поставлятися обидва типи решіток). Додатково в комплекті мікрохвильовій печі можуть бути страви, піддони, підставка під дитячі пляшки, вертел.

Якщо ви купуєте мікрохвильовку з великою камерою, то рекомендується дізнатися про наявність в комплекті багаторівневої підставки для тарілок, яка служить для розігрівання відразу кількох страв.

У продажу є мікрохвильовки з контейнером для випікання хліба, з комплектом спеціального посуду, необхідної для приготування страв на пару.

Рекомендуется заранее запастись посудой для готовки пищи в СВЧ печи. Необходимо помнить, что под СВЧ-излучение микроволновой печи вы можете ставить абсолютно любую посуду (даже из бумаги), кроме металлической! Под действием микроволн любой металл начинает искрится, что может привести к пожару и / или выходу из строя микроволновой печи!

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner