Електрична піч (електрична міні-піч) — це настільне кухонне обладнання, яке дозволяє готувати, розморожувати, гріти будь-яку їжу, страви, напої. За розмірами і зовнішнім виглядом електрична міні піч нагадує мікрохвильову піч, але в мікрохвильовці застосовуються НВЧ-хвилі, а в електричній міні печі використовуються інфрачервоні промені. Так, піч електрична є, по суті, невеликий електричною духовкою, яка, крім основного призначення, може виконувати функції тостера, гриля.
Обсяг електричної печі
Обсяг більшості міні печей в межах від 8 до 40 літрів. Стандартними є параметри 8,5, 12,5, 21, 28 і 40 літрів. Електричні мелкогабаритные печі об'ємом до 12,5 літрів відмінно підходять для розігріву невеликих порцій їжі, приготування різних різновидів гарячих бутербродів. Електричні міні печі середніх і великих розмірів даю можливість повноцінно приготувати різні страви.
Чим більше обсяг електричної печі, тим більше їжі можна гріти або готувати одночасно. Із збільшенням об'єму печі ростуть її розміри і споживана потужність. Так, для невеликої сім'ї (2 людини) відмінно підходять печі з обсягами до 10 літрів, для сім'ї з 3 або 4 людина підходять печі об'ємом від 12 до 20 літрів, для сім'ї з 5 або 6 чоловік рекомендується купити міні піч об'ємом від 30 літрів і більше.
Перед тим, як купити електричну піч, зверніть увагу на її ширину. Стандартна ширина електропечі — 600 мм, але є моделі, ширини яких 450, 750, 900 і навіть 1200 мм.
Потужність електричної міні печі
Потужність електричної міні печі залежить від її габаритів і різних функціональних можливостей. В залежності від моделі дана характеристика варіюється в межах від 650 до 2200 Вт. Так, електропіч на 10 літрів володіє потужністю від 700 до 800 Вт, пічка на 20 літрів — від 1700 до 1900 Вт, міні піч на 30 літрів — від 2000 Вт.
Варто відзначити, що більш потужні моделі настільних електричних печей прогріваються швидше, швидше готують їжу. Але із зростанням потужності печі росте і його ціна, кількість споживаної електрики. Популярними є електричні міні печі, що володіють потужностями до 1500 Вт.
Пам'ятайте, що не кожна система проводки витримає високі навантаження, ось чому краще купити міні-піч з середньою потужністю (близько 1000 Вт).
Внутрішнє покриття електричної печі
Від якості застосовуваного в електричній настільної печі внутрішнього покриття безпосередньо залежить комфорт роботи з обладнанням, довговічність роботи печі.
Внутрішнє покриття повинен бути стійким до механічних впливів, впливу високих температур, до різним миючим засобам. Таким вимогам відповідає, наприклад, спеціальне покриття «Durastone».
Режими роботи електричного міні печі
Різні моделі електричних міні-печей можуть бути обладнані 1 або 2 нагрівальними елементами. Електрична піч з двома нагрівальними елементами, як правило, більш функціональна, оскільки дає можливість використовувати як стандартних режимів, так і режими нагріву.
«Електродуховка» (нижній і верхній нагрів). У такому режимі працюють обидва встановлені нагрівальні елементи. Режим необхідний для приготування м'яса, риби, запікання овочів.
«Гриль» (верхній нагрів). У цьому режимі працює лише верхній нагрівальний елемент. Режим необхідний для готування піци, тостів, бісквітів і різних виробів, зроблених з тіста.
«Делікатний режим» (нижній нагрів). У цьому режимі використовується тільки нижній нагрівальний елемент. Такий режим нагоді для приготування ніжок і крилець, різних кондитерських виробів.
Крім режимів нагріваючи є і додаткові режими роботи електричної печі: «Піца», «Обсмажування», «Тости» (двосторонні чи односторонні), «Підігрів», «Випікання», «Швидкий підігрів» і так далі.
Пам'ятайте, що чим більше різних режимів роботи, тим більше можливостей готування у міні-печі і тим простіше і швидше ви зможете готувати конкретне блюдо. Із збільшенням кількості функцій і режимів зростає вартість електричної міні печі.
Конвекція в електричній печі
Конвекція — це система, в якій за допомогою вбудованого вентилятора повітря рівномірно розподіляється всередині електричної духовки. Це призводить до більш швидкого приготування страви (знижується час готування на 20% і більше).
Як правило, конвекція потрібно для електричної міні печі, обладнаної 1 нагрівальним елементом. В печі з 2 нагрівальними елементами ця функція особливої ролі не грає.
У деяких моделях електричних печей конвекція може працювати в 2 різних режимах, що дає можливість одночасно готувати 2 різних страви.
Конвекція неодмінно стане в нагоді під час приготування запечених овочів, різної випічки з тіста, сушіння овочів, фруктів, грибів.
Тип управління електричної міні піччю
Механічне управління дозволяє регулювати режими роботи електричної печі за допомогою поворотних круглих перемикачів. Такий варіант управління пічкою є найпоширенішим. Також електричні печі з механічним управлінням дешевше і простіше в застосуванні.
Електронне управління (сенсорне) дозволяє налаштувати режими роботи печі дотиками пальця. Сенсорну панель дуже просто очищається. Природно, моделі електричних міні печей з сенсорним управлінням дорожче, ніж моделі з механічним управлінням.
Тип відкриття дверцят електричної печі
Відкидна дверцята відкриваються також, як і в звичайній духовці. Коли міні піч стоїть високо, використовувати відкидні дверцята незручно. Коли електрична пічка з відкидною дверкою встановлена на краю столу, категорично забороняється використовувати відкриту дверку в якості підставки для дека, оскільки обладнання може перекинутися на користувача.
Бічна дверка відкривається убік. Кут відкривання, як правило, становить 180°, як і у звичайної СВЧ-печі.
Функції електричної міні печі
«Розморожування». Дозволить розморожувати їжу. Ряд моделей електричних печей володіють двома режимами розморожування (глибоким і звичайним). Розморожування дозволить економити час, що вельми актуально, якщо потрібно готувати заморожені продукти.
«Підігрів» дозволить швидко розігріти готову страву. Витрати електроенергії при цьому мінімальні.
«Автовідключення» запобіжить пережарювання або підгоряння страви. Дана функція буде активована, коли температура в печі досягне максимального значення або коли електрична піч тривалий час працювала без участі користувача.
«Збереження програм» полегшить процес приготування страв, які ви вже готували раніше.
Оснащення електричної печі
Направляючі дек можуть бути одного з двох типів: гратчасті (дешевші) або телескопічні (лист висувається при відкритті дверей). Останні значно полегшують доступ до дека, виключаючи ризик обпектися.
Деко для запікання і решітчаста підставка сильно полегшують процес приготування різних страв.
Захист від дітей дозволить блокувати дверку електричної міні печі.
Знімний або висувний піддон збирає рідину і крихти, що дозволяє більш зручно і простіше чистити електричну піч.
Підсвічування дозволить спостерігати за приготуванням страви через встановлену скляні дверцята. При цьому не потрібно відкривати дверцята міні печі.
Гриль — це нагрівальний елемент, який дозволить готувати страви з апетитною рум'яною хрусткою скоринкою і характерним смаком (запіканки, стейки, запечене м'ясо, овочі, птиця, біфштекси). При роботі гриля скоринка буде формуватися лише з 1 сторони страви.
Вертел є обертовим стрижнем, який забезпечує рівномірне запікання великих шматків м'яса, риби, птиці. При роботі вертіла хрустка скоринка буде сформована з усіх боків страви. Вертел використовується для готування шашлику та інших страв.
Таймер допоможе керувати процесом приготування їжі. Одні таймери здатні автоматично відключати електричну піч (після закінчення вказаного користувачем часу), інші повідомлять про завершення приготування страви звуковим сигналом. Діапазон встановлення часу в різних моделях електричних печей коливається в межах від 15 до 120 хвилин.
Термостат регулирует температуру нагревания печи (от 60 до 320°С) и покажет максимально возможный параметр нагрева. Такое приспособление дает возможность задавать оптимальную температуру для готовки конкретного блюда, что существенно понижает вероятность, к примеру, выкипания воды, подгорания.
Электрические конфорки превращают электрическую мини печь в небольшую электроплиту. Функциональные возможности такой «электрической плиты» меньше, чем у классических моделей плит.
Піддон для піци, форма для лазаньї потрібні для приготування відповідних страв.
Знімна верхня кришка перетворить електричну піч у невеликій мангал, який працює завдяки нижнього нагрівального елементу.
Металдетектор автоматично блокує включення печі, коли в неї встановлюється металевий посуд або потрапляють столові прилади.
Холодна дверцята — це система з теплоізолюючої накладкою, яка запобіжить опіки при випадковому дотику до дверке. Це важливе доповнення, якщо в сім'ї є маленькі діти.
Самоочищення може бути одного з двох типів: гідролізна (за допомогою нагрітої в деко води) або каталітична (за допомогою високої температури).